Yaş Alma Merkezi
19 Aralık 2024

Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri (YAŞAM) Genelgesi

YAŞAM Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri nedir


sagyas

sagyas2

Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri, Sağlık Bakanlığına bağlı hastane bünyesinde kurulan hizmet birimleridir. Bu birimlerde, ilk etapta 80 yaş ve üstü vatandaşlara hizmet verilmesi planlanıyor.

 

Merkezlere başvuran kişilere sağlık hizmeti verilebileceği gibi, yatağa bağımlı kişilere evlerinde de hizmet verilecek.

Yatağa bağımlı olmayan, ancak kendi imkanları ile hastanelere ulaşamayacak durumda olan 80 yaş ve üstü bireylerin ulaşımlarını koordine edecek

Sağlıklı Yaş Alma Merkezlerinde (YAŞAM) kimler görev yapacak

YAŞAM ekiplerinde, bir uzman hekim veya hekim görev yapacak. Hekimlere, hemşire, yaşlı sağlık bakım personeli ve tıbbi sekreter yardımcı olacak. İhtiyaca göre ekipte diyetisyen ve psikolog öncelikli olmak üzere, fizyoterapist, sosyal çalışmacı da görev yapabilecek.

Ekipte hangi branşlarda hekimler görev alacak

Geriatri uzmanının bulunduğu yerlerde öncelikle bu uzmanlar ekipte görev yapacak. Geriatri uzmanının olmadığı yerlerde ise, Dahiliye uzmanı veya Aile Hekimliği uzmanı hekimler görev alacak. Eğer, YAŞAM birimleri Eğitim ve araştırma hastaneleri bünyesinde kurulmuş ise, asistan hekimler de görev yapacaklar.

Her bir YAŞAM ekibi kaç kişiye, hangi gün ve saatlerde hizmet verecek

YAŞAM - Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri nasıl hizmet sunacak

 

Ekiplerin en fazla 300 yaşlı bireyin takibinden sorumlu olması öngörülüyor. Personel, mesai gün ve saatlerinde hizmet verecek.

Yatağa bağımlı bireyler için asgari ayda 1 kez hizmet verilecek. Bağımsız bireyler için de asgari 3 ayda 1 kez hizmet verilmesi planlanıyor.

İlk değerlendirme, yaşlı bireylerin evlerinde veya kaldığı yerlerde (huzurevi, vb) yapılacak. Diğer ziyaretlerin de tercihen yüz yüze yapılması esas olacak. Ancak, Pandemi , olumsuz coğrafi ve iklim şartları gibi zorunlu hallerde uzaktan görüntülü değerlendirme de yapılabilecek.

Söz konusu merkezlere neden ihtiyaç duyuldu

Ülkemizde doğumda beklenen yaşam süresinin artması ile, 65 yaş üstü bireylerin toplam nüfus içerisindeki oranı da yükseliyor. Dünyada 80 yaş ve üzerindeki kişi sayısının 2020-2050 yılları arasında 3 katına çıkması bekleniyor.

Ülkemizde ise, 2050 yılına dek yaşlı nüfusun 2,66 kat artacağı öngörülüyor. Bundan dolayı, yaşlı nüfusun sağlık ve sosyal açılardan yakından izlenmesi gerekiyor.

Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı, 80 yaş ve üzeri bireylerimizin sağlık hizmetlerine kolaylıkla ulaşması için “Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri’ni” kuruyor.