Palyatif Bakım Servisi
Palyatif bakım, yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemler ile karşılaşan hastaların ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini, başta ağrı olmak üzere tüm fiziksel, psikososyal ve ruhsal problemlerin erken tespit edilerek ve etkili değerlendirmeler yapılarak önlenmesi veya giderilmesi yolları ile yaşam kalitesinin geliştirilmesinin amaçlandığı bir yaklaşımdır.”Günümüz sağlık sisteminde “hastanız için yapabileceğimiz bir şey yok, alın evinize götürün” anlayışı artık sona ermiş olup, “sizin için yapabileceğimiz bir şey hep var” anlayışı yaygın olarak benimsenmiştir. Temel hedef, konan tanısı neticesinde yaşamın son noktasına varışı kesinleşen hastaların yaşamına yıllar değil, yıllarına yaşam katmaktır.
Palyatif bakım hizmetinin amacı ölümü normal bir süreç olarak kabul ederek, kişinin olabildiğince iyi yaşamasına yardımcı olmak, yaşamın son döneminde yapılan gereksiz ve agresif uygulamaların yapılmasının önüne geçmek, hastanın şikayetleri nedeniyle sık sık acil servise başvurma, yoğun bakıma ve hastaneye yatması ve sonrasında gereksiz yere yapılan tetkikleri ve invaziv girişimleri önlemektir. Sunulan hizmetle hastaların, ailelerinin ve bakıcılarının çeşitli gereksinimleri karşılanarak, yaşam kalitelerinin artırılması hedeflenmektedir. Bu tedavinin ana hatlarını; Bedensel (ağrı ve diğer belirtilerin tedavisi), Duygusal, Sosyal, Kültürel, Manevi tedavi oluşturmaktadır.
Bunun için palyatif bakım merkezlerinde;
Ağrının giderilmesi,
- Bulantı, kusma şikâyetlerinin önlenmesi,
- Halsizlik ve diğer semptomların giderilmesi,
- Beslenme desteği sağlanması,
- Solunumun rahatlatılması,
- Hasta ve yakınlarına psikolojik ve sosyal destek sunulması,
- Hastanın konforu ve bakımının sağlanması,
- Hasta ve ailenin eğitilmesi,
- Hastanın fonksiyonel durumunun arttırılması temelli bir tedavi yaklaşımı benimsenmiştir.
Palyatif bakımın yalnızca palyatif bakım merkezlerinde verilebilen bir hizmet değildir. Hastanın kriz dönemi bakımı sağlanarak, stabil hale getirilmesi, kendisi ve yakınlarına yapması gerekenlerle ilgili eğitimler verildikten sonra tedavisine,
Hastanede; Poliklinik, Yataklı birimler, Konsültasyon ekipleri
Evde; Bakım evi, Evde Bakım Hizmetleri ile evinde devam edebilir.
Palyatif Bakım Merkezimiz 5 yataklı olarak 26.06.2015 tarihinde hizmete açılmıştır. Palyatif Bakım Merkezindeki hasta odalarımız tek kişiliktir. Palyatif Bakım Merkezindeki hastalarımıza bütüncül bir bakım vermek amacıyla Palyatif Bakım Ekibi oluşturulmuştur. Bu ekipte; Palyatif Bakım Merkezi Sorumlu Hekimi, Psikolog, Diyetisyen, Sosyal Çalışmacı, Nütrisyon Hemşiresi görev almaktadır.