Acil Servis
19 Aralık 2024

acilsrv1.JPG

acilsrv3.JPG

acilsrv4.JPG

acilsrv5.JPG

Acil Servisimiz 1. Basamak Acil Servistir. Acil Serviste; Hasta karşılama-danışma birimi ( 08-16 ), hasta kayıt birimi, Acil Poliklinik 1 ve Acil Poliklinik 2, Resüsitasyon Odası, Erkek ve Kadın müşahede odası,  Müdehale Ve Monitörlü Gözlem Odası, Pansuman Odası, Hasta Bekleme Alanı, Aşı Odası ve Hemşire-Hekim dinlenme odaları mevcuttur.

HASTA KABULÜ

 

v  Acil Servis Birimi’ ne ambulans, 112 ve sedye ile gelen hastalar doğrudan müdahale ve monitörlü gözlem alanına alınır. Durumu kritik olup hayati tehlikesi bulunanlar ( Kırmızı alan hastaları ) ise resüsitasyon odasına alınır.

v  Acil Poliklinik başvurusu için gelen hasta; önce triyaj birimine gider. Triyajda bulunan sağlık personeli hastanın ön değerlendirmesini yapar. Triyaj uygulamasında, Acil polikliniğinin yükünü azaltmak için uygun Uzman polikliniğine ya da Acil polikliniğine yönlendirilir.

v  Triyajdan sonra hasta kayıt birimine uğrar. Yönetmelik gereği Acil durumnlar dışında kimliksiz hasta kaydı yapılamaz.

v  Doktor tarafından tıbbi yönden değerlendirilen hastaların gerekli acil işlemleri başlatılır. SBYS’ ye kaydı yapılarak barkotları hasta kayıt sekreteri tarafından çıkarılır. Yakınları olmayan hastaların işlemleri acil güvenlik personeli tarafından yürütülür.

v  Acil polikliniğinde muayeneleri yapılan hastaların reçeteleri verilir.

v  Acil Müşahede odasına yönlendirilen acil tıbbi muayene ve müdahaleleri başlatılan hastalardan tıbbi değerlendirmesi sonucu ayaktan tedavi kararı verilen hastaların Tıbbi durumlarına göre hastalar uzman hekime danışılarak servise veya yoğun bakıma yatırılır. Hastanede boş yatak olmadığı takdirde 112 koordinasyonu ile hasta diğer sağlık kurumlarına sevk edilir.

v  Acile müracaat eden travma ve adli vaka kapsamındaki hastalar için Genel Adli Muayene Raporu hastanın doktoru tarafından doldurulup kaşelenir ve imzalanır. Adli vaka kapsamındaki hastalar için, polis haberdar edilir. Hastanın geliş saati, kimlik bilgileri, geliş sebebi bilgisayardaki adli vaka bölümüne kaydedilir. Adli vaka dosyası oluşturularak arşivlenir. Raporun bir nüshası polisine teslim edilir.

 

HASTANIN KAYIT İŞLEMİ

v  Acil Sağlık Hizmetler Birimi’ne başvuran tüm hastalar sağlık güvencesi ve ödeme gücü olup olmadığına bakılmaksızın kabul edilir. Birime 112 acil ambulansları tarafından getirilecek vakalar için acil servis hazırlanarak, ilk değerlendirme ve gerekli tıbbi müdahale yapılır ve hastanın stabililizasyonu sağlanır. Bu kapsamda “Acil Sağlık Hizmetleri Sunum Genelgesi”  içeriği ve İl Acil Sağlık Hizmetleri “ASKOM” kararları eksiksiz uygulanır.

v  Acil Sağlık Hizmetleri Birimi’ne başvuran hastaların kayıtları, hasta kayıtsekreteri tarafından resimli kimlik ile kimlik kontrolü, sosyal güvence sorgulama ile beraber hasta kabul kaydını yapar. Acil Sağlık Hizmetleri Birimi’ne başvuran her hasta kayıt altına alınır. Acil hastalara kimlik sorgulanmadan müdahale edilir. İşlemleri sonra güvenlik personeli tarafından tamamlanır.

 

v  Yabancı Uyruklu Hastaların Kabulü; Vezne birimi tarafından hastanın pasaport fotokopisi ve kimlik fotokopisi alınarak kayıtları yapılır, hastaların tedavileri yapıldıktan sonra ücretlendirilmesi yapılır. Adli yabancı uyruklu hasta ve mülteci olduğunu belgelendiren hastalara ücretlendirme yapılmaz.

v  Suriyeli hastalara ise; Başbakanlık genelgesi gereği Suriyeli hastaların pasaport ve kimlik fotokopisiyle kayıtları yapılır. Hiçbir tedavi ve uygulamadan hastadan kesinlikle ücret alınmaz.

 

HASTALARIN HASTANE DIŞINA SEVK EDİLMESİ

v  Acil servise başvuran hastaların ilk değerlendirmesi yapıldıktan sonra, durumu stabil olmayan hastalar, nakil şartlarında, hemodinamik durumlarını sabit tutacak düzeye gelmedikleri sürece sevk edilmez. Ancak hastanın acil tedavi işlemleri sağlanamıyor ve mutlak surette sevki gerekiyor ise uygun koşullar sağlanarak ilgili sağlık tesisine sevki planlanır.

v  Hasta sevk ve nakil tanısı ve kararı “Acil Gözlem Formu” na kayıt edilir.  İlgili acil servis hekimi hasta/hasta yakınlarını, hasta sevk, nakil ve riskleri konusunda bilgilendirir ve 112 Komuta Kontrol Merkezi ile hekim irtibata geçer ve hastanın durumu hakkında bilgi verir ve  transfer onayı alır.

v  Hasta sevklerinde ASKOM kararları uygulanır. Acil Sağlık Hizmetleri Birimi’ nde hastaların sevk işlemi  “Güvenli Hasta Transferi Talimatı” na göre yapılmaktadır. Bu işlemler 112 Kriz Komuta Merkezi ile koordineli olarak yapılır.

v  Görevli acil servis hekimi sevk edilecek kurumdan onay alır. Sağlık tesisleri arasındaki hasta sevk ve nakil işlemlerinde Ek-9; Sağlık Tesisleri Arası Vaka Nakil Talep Formu hasta sevk ve nakil kararını veren ilgili dal uzmanı veya acil servis hekimince düzenlenir. Hekim Ek 9 Sağlık Tesisleri Arası Vaka Nakil Talep Formu ve Epikriz’i doldurarak 112 personeline teslim eder.